U bent hier
N-VA verzet zich tegen nieuwe RUP stadscentrum Nieuwpoort
Donderdag behandelde de Nieuwpoortse gemeenteraad de voorlopige aanvaarding van het nieuwe ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) voor het centrum van Nieuwpoort-stad. Een plan dat de krachtlijnen bevat van wat op gebied van bouwen/verbouwen nog mogelijk zal zijn in de wijde omgeving rond het marktplein van Nieuwpoort-stad. Matthias Priem, fractieleider voor N-VA in de gemeenteraad heeft serieuze bedenkingen bij het nieuwe RUP: “Het plan wenst, terecht, het typische Nieuwpoortse architecturale uitzicht van onze binnenstad te bewaren voor toekomstige generaties. Wij vinden echter dat de voorstellen op sommige vlakken te ver gaan en hekelen de niet-transparante aanpak van het Nieuwpoortse stadsbestuur waardoor wij en vele betrokken bewoners nog met tal van vragen zitten.”
Eén van de voornaamste blikvangers in het plan is dat er geen ‘hoogbouw’ meer wordt toegestaan. Een gebouw kan voortaan niet meer bevatten dan één verdieping + een dak (niet als duplex in te richten). Hierdoor zien meteen heel wat inwoners in het afgebakende gebied hun eigendom serieus in waarde devalueren. Eén verdieping is financieel niet rendabel voor de verkoop van appartementen en voor een particulier lopen de kosten te hoog op wanneer een oud pand gerenoveerd moet worden. “Op dit punt komt het algemeen belang onvermijdelijk in botsing met het individueel belang. Inwoners willen zeker, op redelijke gronden, meegaan in een verhaal om het unieke uitzicht van hun stad te bewaren voor toekomstige generaties. Maar zij rekenen ook op een dynamisch én betaalbaar stadscentrum. Er moet ruimte kunnen blijven voor hoogbouw (maximaal 2 verdiepingen en een dak) die inhoudelijke en architecturale meerwaarde biedt buiten het afgebakende Unesco-werelderfgoedgebied (paarse zone rond marktplein). Wanneer de noklijn gerespecteerd wordt zodat er een doorlopend gevelritme is, en wanneer bovendien de typische Nieuwpoortse bouwstijl gerespecteerd wordt, kan dit niet als storend beschouwd worden”, aldus Matthias Priem (N-VA)
Het stadsbestuur markeerde ook heel wat panden als gebouwen met een ‘zeker erfgoedwaarde en/of stadslandschappelijke waarde’. Voor deze gegevens wordt de wenselijkheid van het behoud nagestreefd gezien het ‘straatbeeldbepalende karakter’. Matthias Priem (N-VA): “Ook deze gemarkeerde panden worden restricties opgelegd. Het is echter niet duidelijk welke flankerende maatregelen komen voor de ‘getroffen’ inwoners om hun gevel in stand te kunnen houden en of deze meer zijn dan enkel ‘doekjes voor het bloeden’.. Bovendien zijn deze inwoners nog niet op de hoogte gesteld door het stadsbestuur. N-VA staat voor open dialoog, inspraak en overleg. Wij pleiten daarom om tijdens de periode van het openbaar onderzoek om zeker vergaderingen te organiseren om de inwoners te informeren.
Nick D'heere, van de bekende bloemenzaak‘bloemen Cinderella’ in de Langestraat kan zich vinden in de visie van N-VA Nieuwpoort over het nieuwe RUP. !
“Na bijna veertig jaar werken als florist, komt stilaan de tijd om te kunnen genieten van welverdiende rust en pensioen. Althans, dat was mijn plan, alvorens het Nieuwpoortse stadsbestuur een financiële stok in de wielen stak.
Een korte verduidelijking. Op het moment dat wij ons pand (hoek Kokstraat - Langestraat) wilden verkopen, bleek dat het stadsbestuur een nieuw RUP aan het doorvoeren was. Om 'hoogbouw' (2 verdiepingen en een dak - jawel, de stad catalogeert dit als 'hoogbouw' - begrijpen wie kan!) tegen te gaan werd een zone in het hele centrum van Nieuwpoort afgebakend, waarbinnen het niet meer mogelijk was een gebouw op te trekken van meer dan één verdieping + dak (niet als duplex in te richten). Een aanzienlijk aantal eigenaars zagen meteen hun woning met 30% in waarde devalueren.
Deze beslissingen, uitgaand van het stadsbestuur zonder enig overleg of samenspraak met de betrokkenen wordt door N-VA terecht als ondemocratisch beschouwd. De financiële impact op het persoonlijk eigendom kan hoog oplopen. In het geval van de hoek Kokstraat/Langestraat (bloemenzaak Cinderella) gaat dit over 200.000 euro in minwaarde. Wat als een spaarpotje tijdens mijn pensioen voorzien was, gaat zomaar in lucht op !
De Vlaamse Bouwmeester bepleitte onlangs nog dat méér mensen, een mix van alle leeftijden, opnieuw naar de stadskern moeten gebracht worden, terwijl groene zones aan de rand van de stad zoveel mogelijk recreatief moeten ingevuld worden. In Nieuwpoort zien we jammer genoeg de omgekeerde beweging ontstaan. Voor de eigen bevolking wordt wonen in de stad te duur: tweedeverblijvers kopen massaal appartementen zowel de rand als in de binnenstad. Betaalbare woongelegenheden op dezelfde oppervlakte betekent dat er dus ook meer kleinschalige en betaalbare appartementsgebouwen en woningen moeten komen. Zoals de situatie nu is, stijgen de aankoopprijzen van appartementen razendsnel doordat promotoren hun winsten uit minder verkoopbare oppervlakte moeten halen.
Ook de handelaren profiteren mee van een bevolkingsaangroei in het centrum. Handelszaken op mensenmaat worden opnieuw aantrekkelijk. De vernieuwde aanleg van de Marktstraat draagt zeker bij tot een aangename en dynamische stadskern. Ik schaar mij achter de visie van N-VA Nieuwpoort voor een open dialoog, inspraak en overleg met betrokkenen . Omdat wij na veertig jaar handel in Nieuwpoort van deze stad houden en zijn bewoners kennen en waarderen. Omdat wij aan de nieuwe generaties een mooi maar ook een betaalbaar en leefbaar Nieuwpoort willen geven.