Alles uit de kas(t)!

Op 3 januari 2014, over deze onderwerpen: Financiën en Begroting, Gemeenteraad

Beste inwoner,

In december werd de meerjarenplanning voor onze stad voorgesteld. Daarin staat wat de bestuursmeerderheid deze legislatuur allemaal wil realiseren. In een uitgebreid investeringsprogramma van ongeveer 58 miljoen euro eigen middelen ligt de focus voornamelijk op de heraanleg van wegen en pleinen en de herdenking van de Eerste Wereldoorlog.

Het is voor de N-VA duidelijk dat burgemeester Crabbe, bezig aan zijn laatste termijn, kosten noch moeite bespaart voor de stadskas om nog eens duidelijk zijn stempel te drukken op het toekomstig uitzicht van Nieuwpoort.

LANGETERMIJNDENKEN?

Als we de cijfers van naderbij bekijken, zien we dat deze investeringen vooral betaald worden door de aangelegde reserves van ongeveer 48 miljoen euro en een bijkomende lening van 8 miljoen euro. Op het einde van deze termijn zal de spaarpot quasi volledig opgebruikt zijn, terwijl er nog steeds een schuld van ongeveer 23 miljoen euro zal overblijven. Dat verontrust ons.

Bovendien vinden we ook weinig besparingsmaatregelen terug. Aan  ontvangstenzijde vallen vooral de verschillende indexatieverhogingen op voor belastingen en retributies, net als de forse verhoging van de taks voor de tweede verblijven. N-VA Nieuwpoort vraagt zich af hoe lang deze mensen, die ook bijdragen tot de lokale economie en werkgelegenheid, deze status van melkkoe nog zullen tolereren.

DUURZAAM FINANCIEEL BELEID

Het lijkt wel of de budgettaire crisis geen vat heeft op Nieuwpoort. Maar vergis u niet, op korte termijn worden de rijpe vruchten van voorgaande jaren allemaal geplukt. Wat zal resten zijn de harde financiële noten om kraken. Die worden doorgeschoven naar later. Niet alleen het beleid zal daarvan het gelag betalen, maar ook u.

De N-VA werkt graag mee aan een langetermijnvisie op Nieuwpoort, maar alleen als dit een realistisch duurzaam beleid is dat (financiële) ademruimte geeft aan een volgende generatie.

 

 

Namens N-VA Nieuwpoort,

Matthias Priem
Gaëtan Billiau

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is