N-VA dient wetsvoorstel in dat zelfstandigen AUTOMATISCH moet vergoeden bij hinder door werken

Op 8 juni 2016, over deze onderwerpen: Economie en ondernemen

Vlaams volksvertegenwoordiger Axel Ronse dient wetsvoorstel in dat zelfstandigen automatisch moet vergoeden bij hinder door wegenwerken. Ook de sluitingsverplichting valt weg.

Zelfstandigen die hinder ondervinden van werken voor hun deur, zullen niet langer meer door de administratieve mallemolen moeten om een schadevergoeding te bekomen. Ze zullen automatisch een vergoeding van 2.000 euro krijgen. Ze zullen ook niet langer verplicht zijn te sluiten om op die vergoeding aanspraak te kunnen maken. Het voorstel van decreet dat de hinderpremie hervormt, werd vandaag door de meerderheidspartijen ingediend in het Vlaams Parlement. “De nieuwe hinderpremie moet op 1 juli 2017 een feit zijn”, zegt initiatiefnemer Axel Ronse (N-VA) die samen met Koen Van den Heuvel (CD&V) en Mathias De Clercq (Open VLD) het decreet uitschreef.

In 2005 werd door de federale overheid de inkomenscompensatievergoeding voor microondernemingen ingevoerd. Hierdoor kunnen kleine ondernemers die ten gevolge van openbare werken hun deuren moeten sluiten een premie van 76 euro per dag krijgen. Een jaar later voerde de Vlaamse regering daarbovenop nog eens de rentetoelage in: een tussenkomst in de rente van overbruggingskredieten die ondernemers moeten aangaan om de gevolgen van openbare werken op hun omzet op te vangen. Zowel de vergoeding als de toelage brengen administratieve rompslomp met zich mee voor de aanvragende ondernemer. De sluitingsverplichting weerhoudt bovendien nogal wat zelfstandigen om de inkomenscompensatie aan te vragen.

Door de zesde staatshervorming werd de compensatie voor hinder bij openbare werken een Vlaamse bevoegdheid. Sinds 1 juli 2014 neemt het Agentschap Innoveren & Ondernemen (AIO) al de praktischeafhandeling van beide uitkeringen op zich. In het huidige Vlaamse regeerakkoord is opgenomen dat beide uitkeringen tot één toelage moeten worden herleid en dat de sluitingsverplichting zal worden geschrapt. Het voorstel van decreet dat zopas door de meerderheid in het Vlaams Parlement werd neergelegd, geeft uitvoering aan deze passage uit het regeerakkoord.
Initiatiefnemer Axel Ronse (N-VA): “Met de nieuwe, vereenvoudigde hinderpremie trekken we resoluut de kaart van de kleine zelfstandigen. De Vlaamse regering heeft voor de nieuwe premie een jaarlijks budget van 6 miljoen euro ingeschreven, een bedrag dat bestemd is voor de kleine ondernemingen omdat die door openbare werken het zwaarst getroffen worden.”
De nieuwe regeling zal van toepassing zijn op ondernemingen die minstens een maand ernstige hinder ondervinden van de openbare werken, die een activiteit uitoefenen die een rechtstreeks contact met de klant vereist en die minder dan 10 werknemers in dienst hebben. De nieuwe hinderpremie van 2.000 euro wordt automatisch en zonder sluitingsverplichting uitgekeerd voor de eerste 20 kalenderdagen waarin de onderneming hinder van werken ondervindt. Wie toch de deuren moet sluiten, krijgt vanaf dag 21 hier bovenop 80 euro per kalenderdag sluiting.

De aannemer van de werken zal drie maanden op voorhand de werken definiëren in het zogenaamde GIPOD-systeem1, waardoor getroffen handelaars automatisch én tijdig zullen worden geïdentificeerd, en proactief verwittigd van hun recht op deze premie. Wie geen automatische toekenning krijgt kan steeds via manuele procedure aanvragen. Indien men niet in de werfzone zelf zit wordt de bestaande regeling toegepast: vanaf de 8ste sluitingsdag 80 euro per dag.
CD&V-mede-initiatiefnemer Koen Van Den Heuvel: “Voor heel wat kleine ondernemers zal de forfaitaire vergoeding van 2.000 euro de ruimte creëren om te investeren in maatregelen die het mogelijk maken om tijdens de werken open te blijven. Voor wie niet anders kan dan sluiten, vormt de vergoeding een compensatie. ”
Mathias De Clercq, die namens Open VLD aan het decreet meeschreef, besluit: “De administratieve vereenvoudiging is een belangrijke troef. In de nieuwe regeling zullen de getroffen ondernemingen automatisch aangeschreven worden wanneer ze zich in de door de aannemer aangeduide getroffen zone bevinden, binnen de criteria vallen en dus recht hebben op de forfaitaire premie. Nadat ik in het verleden in de Kamer al meermaals ervoor pleitte om de hinderpremie te verbeteren, onder andere met een wetsvoorstel om de sluitingsplicht te schrappen, ben ik tevreden dat we met dit decreet nu eindelijk die belangrijke stap vooruit zetten voor de zelfstandigen in het Vlaams gewest. ”

 

Als stad met bij uitstek een groot aantal zelfstandigen kunnen wij als N-VA Nieuwpoort alleen maar toejuichen dat dergelijk voorstel het levenslicht ziet. Ook voor u, als zelfstandige, betekent dit een grote stap vooruit in geval van dergelijke wegenwerken.

1Het Generiek Informatieplatform Openbaar Domein (GIPOD) brengt alle informatie over werken of manifestaties op het openbaar domein zoveel mogelijk samen. Het zorgt ervoor dat er meer afstemming komt tussen nuts- en wegenwerken. Zo vermijden we werken op omleidingstrajecten en detecteren we conflicten tussen werken en manifestaties beter (https://www.agiv.be/producten/gipod)

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is